Definitii :
  • Latimea lentilei L (in milimetri)– dimensiunea maxima orizontala a unei lentile
  • Inaltimea ramei H (in milimetri)– dimensiunea maxima verticala a ramei
  • Latimea puntii = dimensiune sa nazala l (in milimetri) – masoara orizontal partea ramei de deasupra nasului ce se afla intre cele doua contururi de lentile, ale ochiului drept si respectiv stang
  • Lungimea bratelor B (in milimetri)– masoara bratul ochelarilor din fata de la balama pana la capatul bratului in spatele urechii, incluzand cotul de sustinere
Cum sa gasesti marimea potrivita a ramei?
  • Sfatul nr 1 – Verifica marimea ramelor curente

Esti deja avansat, daca ai o pereche de ochelari acasa. Daca te uiti pe partea interioara a bratului acestora, in marea majoritate a cazurilor vei gasi o serie de numere care indica marimea ramelor si care arata cam asa : 52-22-145. Aceste numere inseamna :

52 milimetri latimea lentilei (L)

22 milimetri latimea puntii (dimensiune sa nazala) (l)

145 milimetri lungimea bratului (B)

Odata ce verifici aceste dimensiuni, compara-le cu dimensiunile ochelarilor pe care tocmai i-ai ales. Daca sunt similare, achizitioneaza-i cu incredere! Sunt potriviti pentru tine!

  • Sfatul nr 2 - Masoara-ti singur ramele

Daca numerele nu sunt printate pe rame sau nu se mai vad, nu dispera! E momentul sa-ti folosesti abilitatile manuale! Acum stii ce dimensiuni trebuie sa masori pentru a determina marimea ramelor, deci te poti folosi de o rigla sau de un metru de croitorie pentru a o face. Succes! Acum, alege rama!

  • Sfatul nr 3 – In cazul in care nu ai mai purtat ochelari, trebuie sa te ghidezi dupa urmatoarele reguli :Alegerea ramei in functie de distanta pupilara (distanta dintre pupile- se gaseste pe reteta dvs).Astfel, distanta pupilara de pe reteta este de preferat sa fie cat mai apropiata de distanta pupilara a ramei (latimea lentilei + puntea nazala). Spre exemplu, daca avem o distanta pupilara de 65 mm, alegem o rama la care latimea lentilei + puntea nazala sa fie mai mare sau egala cu 65 mm, dar maxim cu 5-6 mm mai mare.

Alegerea ramei in functie de latimea capului - latimea lentilei (L) x 2 + dimensiunea sa nazala trebuie sa fie mai mare cu 5-10 mm decat latimea capului in dreptul ochilor (puteti folosi o rigla, va uitati in oglinda, perpendicular, si masurati latimea capului in dreptul ochilor dvs)

SAU

Alegerea ramei in functie de latimea capului, folosind pentru masuratori un card bancar 

Cardul bancar este mai lat decat distanta dintre marginea capului si mijlocul nasului, aveti masura S la rama de ochelari.

Cardul bancar este la fel de lat ca distanta dintre marginea capului si mijlocul nasului, aveti masura M la rama de ochelari.

Cardul bancar este mai ingust decat distanta dintre marginea capului si mijlocul nasului, aveti masura L la rama de ochelari.

Masura ramei

Latime lentila pt Rama de ochelari

Latime lentila pt Ochelari de soare

S

   

M

48-55 mm

56-64 mm

L

>55 mm

>64 mm

Rama trebuie sa contrasteze cu forma fetei – adica, spre exemplu, nu alegeti o rama patrata daca forma fetei dvs este tot patrata

Rama trebuie sa fie proportional cu lungimea fetei – cu cat fata este mai lunga, cu atat inaltimea ramei trebuie sa fie mai mare

Toti oamenii pot fi incadrati in tonuri de culoare – colorit in culori reci (la baza culoarea albastra) si colorit in culori calde (la baza culoarea galbena).Incercati sa alegeti culori care sa se potriveasca tonului dvs

Pentru persoanele cu dioptrii minus mari trebuie evitate ramele cu lentile foarte mari avand in vedere ca lentila este mai groasa spre margini.Sunt de preferat ramele cu colturi rotunde.

Pentru persoanele cu dioptrii mari pe plus trebuie evitate tot ramele cu lentile foarte mari, fiind recomandate ramele rotunde sau ovale.

Pentru lentilele progresive trebuie avuta in vedere forma ramei- forma aviator sau ramele foarte inguste nu sunt recomandate (adica 1 si 2), deoarece nu asigura o zona suficienta pentru vederea de aproape (citit).Recomandate sunt formele 3 si 4.

Pentru copii este de preferat sa se evite ramele pe fir sau fara cadru, fiind mai putin rezistente la socuri.Sunt de preferat ramele solide, intregi, cu balamale flexibile.

Forma fetei

  • Fata ovala. Considerata forma „perfecta” de fata, i se potrivesc cam toate formele de rame. Daca fata ta este un oval lung, poti alege niste rame usor mai late decat fata, care ii vor echilibra lungimea.
  • Fata rotunda. Daca ai o astfel de fata evita ochelarii cu rama rotunda, care nu fac decat sa-ti accentueze forma fetei. Scopul tau este sa ingustezi si sa lungesti fata. Poti face acest lucru cu cu niste rame usoare, ovale sau dreptunghiulare delicate.
  • Fata in forma de inima. Evita ramele groase, care vor face ca barbia ta sa para si mai ascutita, precum si pe cele cu partea superioara a ramei masiva, deoarece iti vor accentua si mai mult latimea fruntii. Te avantajeaza o rama cu partea inferioara mai evidentiata, care contrabalanseaza zona barbiei.
  • Fata in forma de para. Ca forma geometrica acest tip de fata este un triunghi sprijinit pe baza, exact opusul fetei in forma de inima, care este un triunghi sprijinit pe varf. In acest caz sfatul contrar e cel mai bun. In consecinta, evita ramele masive in partea de jos, care ar atrage atentia asupra maxilarelor proeminente. Alege o rama lata in partea superioara pentru a-ti lati fruntea si a contrabalansa maxilarul. O alegere buna sunt si ochelarii fara rama in partea inferioara.
  • Fata rectangulara. Daca esti posesorul unei astfel de fete, trebuie sa-ti propui scurtarea si largirea fetei. Poti face acest lucru cu ajutorul bratelor late, a puntii joase, care sa acopere in intregime radacina nasului si a unor rame de culoare inchisa. Forma potrivita tie este cea dreptunghiulara mai mult lata decat inalta.
  • Fata patrata. Evita ramele foarte patrate. Alege rame subtiri, ovale sau dreptunghiulare, care iti vor lungi fata si cu puntea usoara care ti-o va ingusta usor.
  • Fata in forma de diamant. In acest caz scopul este ca rama sa largeasca atat fruntea cat si/sau barbia. Daca ti-ai largit deja fruntea cu breton, vei alege ochelari cu partea inferioara masiva pentru a-ti echilibra si barbia. Daca in schimb nu ai breton dar ai barbia echilibrata de o tunsoare mai lunga, vei alege ochelari cu rama lata in partea de sus. Pentru a-ti lati atat fruntea cat si barbia o rama in stil aviator este cea mai potrivita.
 Culoarea
  • Daca ai tenul inchis, poti alege rame in culori inchise – negru, antracit, maro
  • Daca ai tenul deschis, par blond, ochi deschisi la culoare – culori deschise, indraznete
  • Daca ai tenul cald, auriu, par roscat si ochi caprui,verzi,albastri – metale aurii, cupru, bej, chihlimbar
  • Daca ai tenul rece, roz sau cenusiu, par grizonat, ochi albastri, caprui – negru, argintiu, albastru, cafeniu