Ochelari de soare polarizati

Ce inseamna „ochelari de soare polarizati“?

Ochelarii de soare polarizati au in interiorul lentilei o folie subtire polarizata. Omul de stiinta american Edwin Herbert Land este cel care a inventat filtrele polarizate ieftine pentru a fi utilizate intr-o camera foto care developa fotografia imediat cum era realizata. Este vorba despre faimoasa camera foto Polaroid, pe care tot el a creat-o.

Razele soarelui se reflecta in mai multe directii si se propaga in valuri care se misca in planuri verticale si orizontale. Razele verticale sunt utile si nu au efecte nocive asupra ochiului uman, insa razele reflectate pe o suprafata orizontala duc la efectul de stralucire orbitoare, unul suparator si care poate deveni periculos in anumite circumstante.

Acest filtru polarizat nu permite razelor de lumina orientate orizontal sa ajunga pana la ochi. Sunt blocate in acest fel razele soarelui care se reflecta din diverse suprafete – apa, nisip, zapada, caroseria unei masini sau orice altceva ar putea reflecta soarele. Reflexia luminii este tocmai sursa de disconfort a multora dintre noi in timpul zilelor de vara. Ea este si cea care produce acea senzatie de orbire temporara, fapt ce o face periculoasa atunci cand mergem pe bicicleta, conducem sau inotam.

De ce sunt mai eficienti ochelarii de soare cu lentile polarizate?

Primul avantaj incontestabil al folosirii ochelarilor de vedere cu lentile polarizate este blocarea reflexiilor orbitoare. Ei sunt foarte utili la volan, dar si in orice alta imprejurare, deoarece sporesc pur si simplu confortul celui care ii poarta. Dar lentilele polarizate nu ofera avantaje doar legate de confort, ci si legate de sanatatea ochilor, pentru ca blocheaza in proportie de 100% razele UV, despre care stim cu totii ca sunt nocive pentru ochi.

Mai mult decat atat, contrastele sunt mai clare, iar culorile raman naturale, nealterate de nuanta lentilei. Probabil ai observat ca, totusi, si lentilele traditionale, nepolarizate, te ajuta sa vezi mai bine in zilele cu mult soare. Diferenta insa este ca lentilele polarizate reduc stralucirea soarelui cu o eficienta de zece ori mai mare decat cea oferita de a ochelarii de soare clasici.

Producatori

Producatori